Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane
Blitva

BlitvaBlitva

Blitva sadrži mnoge vitamine (C, E, A, B6, ...) i minerale (bakar, mangan, cink, gvožđe...), u manjim količinama, a bogata je i dijetnim vlaknima. U značajnijim količinama sadrži vitamin K koji utiče na čvrstinu kostiju.

Blitva je i dobar izvor beta-karotena (provitamin vitamina A) koji se u organizmu pretvara u vitamin A, značajan za zaštitu vida i za zdravlje kože i sluzokože.
Značajno je što se ni beta-karoten ni vitamin A ne uništavaju kuvanjem.

Dobar je diuretik i veoma je korisna za povećanje imuniteta.

Zapisi o blitvi mogu se naći još u VIII veku pre nove ere, na vavilonskim glinenim pločicama, a u IV veku pre nove ere o njoj je pisao i Aristotel.
Stari Rimljani su je izuzetno cenili zbog njenih lekovitih svojstava.
 NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...