Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane
Borovnica i čaj od lista borovnice

Borovnica i čaj od lista borovniceBorovnica i čaj od lista borovnice

Borovnice (Vaccinium myrtillus) sadrže flavonoid antocijan od kojeg potiče tamnoplava boja bobica. Plodovi su bogati vitaminom C, taninom, jabučnom i limunskom kiselinom. U listu ima arbutina koji ubrzava zarastanje rana.

U terapijske svrhe koriste se sveže i sušene bobice, sok i ekstrakt biljke sa 25% flavonoida, kao i sušeni list kao čajna mešavina za snižavanje povišenog šećera u krvi.

Biološki aktivne supstance biljke imaju povoljno dejstvo na lošu cirkulaciju, naročito kod proširenih vena, bolova i žarenja u nogama. Ekstrakt borovnice povećava elastičnost i čvrstoću kapilara i popravlja mikrocirkulaciju pa se savetuju osobama sa dijabetesom.

Klinička ispitivanja italijanskih naučnika potvrdila su da ekstrakt borovnice utiče i na poboljšanje vida (poboljšava prokrvljenost retine) i na taj način usporava degenerativne procese na oku kao što je katarakta (siva mrena).NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...