Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Dr Danijela Drašković RadojkovićDr Danijela Drašković Radojković

jun 2013.

Novi broj kuvara “Čarobna kuhinja” je prava stvar za početak leta, kako za one koji se leče od dijabetesa ili one koji su na redukcionim dijetama, tako i za sve one koji žele da unesu promene u svoju ishranu!

Svakodnevno nas mediji bombarduju pričama o značaju svežeg voća i povrća u ishrani, o značaju ishrane presnom hranom, makrobiotičke ishrane, jednom rečju zdrave ishrane, a kada se odlučimo da te savete i primenimo nailazimo na brojne poteškoće. Nije lako naći prave recepte, jer ih je većina prevedena iz stranih časopisa, pa se često dešava da na našem tržištu ne postoji neki sastojak koji je baš bitan za to jelo. “Čarobna kuhinja” vam nudi recepte za obroke koje možete lako i brzo da pripremite, i za koje ćete sastojke uvek naći u prodavnici ili na pijaci. 

Kao endokrinolog i terapeut jedne drevne duhovne tehnike, smatram da je izbor namirnica koje jedemo od presudnog značaja za zdravlje organizma, i sadašnje i buduće. Telo odražava sve ono što se dešava u unutrašnjosti našeg organizma, kako na mentalnom, tako i na emotivnom planu, te je neophodno da naučimo da ga čuvamo. To najbolje možemo uraditi pravilnom ishranom koja podrazumeva izbor pravih namirnica koje će nam dati osećaj sitosti, energiju, optimalno zdravlje i zadovoljstvo. Uz odgovarajuću fizičku aktivnost i izbalansiranu ishranu možemo preduprediti razne bolesti i osećati se srećno, lagano, opušteno i iznad svega zdravo.

Voće i povrće, posebno presno, su jedine namirnice koje sadrže u sebi antioksidanse, neophodne čistače slobodnih radikala, malih “štetočina” koje su odgovorne za “kvarove” u savršenom sistemu ljudskog organizma, koji je u današnjem vremenu više nego ranije podložan stresu, napornom radu ili nekoj hroničnoj bolesti. Zato nam ove namirnice trebaju, kako bismo uspostavili ponovnu ravnotežu i postigli zdravlje organizma.

Sva jela koja su data u kuvaru mogu biti i glavno jelo i dodatak jelu. Posebno bih ovde izdvojila niskokalorične salate: brokoli salata, salata sa cveklom i spanaćem, salata sa šargarepom, brokolijem i kelerabom, kao i zelena salata sa mocarelom, što posebno može pogodovati svima onima koji hoće da redukuju telesnu težinu.

Voćna salata sa ovsenim pahuljicama je divan izbor za početak novog dana.
Sve u svemu, svaka čast na izboru jela. Ja sam na dijeti ovog leta i baš počinjem sa ovim salatama. Sve ste bolji i bolji.

 NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...