Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Dr Ljiljana LukićDr Ljiljana Lukić

oktobar 2010.

"Pred nama je peti broj “Čarobne kuhinje”, kao i prethodni s ljubavlju pripremljeni novi kuvar Violete Orešković. Najnovije izdanje predstavlja pionirski pomak u oblasti ishrane u dijabetesu: ishrana osoba sa dijabetesom u vreme posta.

Ishrana predstavlja temelj terapije kod osoba sa dijabetesom, a veoma često i izazov kako za lekara tako i za pacijenta. Saveti o pravilnoj ishrani u dijabetesu i dalje su predmet brojnih naučnih istraživanja, posebno u uslovima savremenog života, kada se suočavamo sa epidemijom svih oblika dijabetesa.

Kao lekar svakodnevno sam u prilici da dajem preporuke o pravilnoj ishrani u dijabetesu, svesna njenog značaja u terapiji, a istovremeno suočena sa velikim otporom pacijenata i njihovom nedovoljnom motivisanošću za promenu navika u ishrani. Do sada objavljena izdanja “Čarobne kuhinje” bila su mi velika pomoć u savladavanju često nepremostivih prepreka. Prilagođena navikama u ishrani ljudi našeg podneblja, istovremeno usklađena sa najsavremenijim principima pravilne ishrane, adekvatnim izborom namirnica i njihovim pravilnim kombinovanjem i načinom pripremanja, sada predstavljaju deo mog svakodnevnog rada.

“Čarobna kuhinja” privlači pažnju ne samo svojim nazivom, već i sadržajem, istovremeno odišući ličnom zainteresovanošću i respektibilnim znanjem, što motiviše i najtvrdokornije. Ogromna lična motivacija, kojoj sam i sama bila svedok lečeći njenog sina, pomogla je Violeti da se suoči sa novim izazovom u svom životu i da od svakodnevne obaveze stvori čaroliju. U ovom izdanju je savladana još jedna prepreka: ishrana osoba sa dijabetesom u toku posta.

Recepti pred nama su odličan izbor za sve one koji žele da slede principe posta primenjujući savete o pravilnoj ishrani, izborom dobro poznatih tradicionalnih namirnica i jela, ali i obogaćujući našu trpezu nekim novim pažljivo odabranim zdravim namirnicama.

Kao i do sada, Violeta je uspela da savete i preporuke pretvori u lako savladivu materiju prihvatljivu za pacijenta, pružajući lekaru mogućnost da lakše prilagodi terapiju. Pridržavajući se strukture koja se pokazala veoma uspešnom – svaki recept sadrži nutricioni sastav hrane i gotovog jela, ukjljučujući njen glikemijski indeks, kao i edukativnu preporuku o namirnici koja je nosilac jela – omogućava se adekvatno doziranje terapije.

Kao lekar njenog sina toplo preporučujem i ovaj kuvar ne samo osobama sa dijabetesom već svakom ko želi da sledi principe zdrave ishrane i u vreme posta."

 NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...