Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Dr Ljiljana Popović, endokrinologDr Ljiljana Popović, endokrinolog

Novembar 2011.

"Kada sam od Violete dobila poziv da napišem predgovor osmom izdanju, oduševljeno sam prihvatila. Privilegija svih nas, kako pacijenata tako i zdravstvenih radnika, jeste postojanje ovakvog izdanja u našoj zemlji.

Čarobna kuhinja na slikovit i pristupačan način opisuje pripremu obroka, a tablice sa sadržajem kalorija, masti, belančevina i ugljenih hidrata, kao i glikemijskih indeksa, umnogome olakšavaju planiranje i podešavanje ishrane i terapije, shodno medicinskim preporukama. Ovakav pristup je koristan ne samo za osobe sa dijabetesom već i za osobe koje žele zdravo i pravilno da se hrane ili da koriguju svoju telesnu masu. Značaj postojanja ovog izdanja ogleda se i u činjenici da je osnov terapije dijabetesa pre svega pravilna i dobro balansirana ishrana. Takođe, izuzetno je važno što se na početku svakog izdanja nalazi objašnjenje tabela, kao i objašnjenje osnovnih pojmova vezanih za ishranu, uz predlog dnevnog unosa kilokalorija (u vidu ugljenih hidrata, proteina, masti), prema telesnoj visini, preporučenoj telesnoj težini i godinama starosti.

Pored štampanog izdanja skrenula bih vam pažnju i na postojanje internet stranice  www.carobna-kuhinja.com koja je namenjena pre svega mladim ljudima, i onima koji svakodnevno koriste internet. Na njoj se, pored recepata, mogu naći i korisni linkovi, osnovni pojmovi o ishrani, dijabetesu, telesnoj težini, samokontroli dijabetesa, a sve to uz mogućnost kontaktiranja autora.

Najnoviji broj koji je pred nama, sa podnaslovom “Domaća kuhinja” sadrži pregršt dobro poznatih domaćih recepata kao sto su: Čorba od tikvica i krompira, Ruska salata, Pita sa mesom i krompirom, Musaka sa povrćem, Gratinirani karfiol, Krempita, Sarma... Pred nama je opet jedan veseli i šareni kuvar koji će nas obradovati ove jeseni i zime!

Kao lekar koji svakodnevno radi sa osobama obolelim od dijabetesa, od srca preporučujem  ovaj kuvar, kao i internet stranicu “Čarobne kuhinje” jer nam pomaže da se pravilno, zdravo i raznovrsno hranimo. Zahvaljujući Violetinom trudu i entuzijazmu imamo izdanje koje je u rangu izdanja ovakve vrste kakva postoje u svetu."
NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...