Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Dr Slobodanka Babić, nutricionistaDr Slobodanka Babić, nutricionista

oktobar 2009.

"Hipokratova izreka “NEKA VAŠA HRANA BUDE LEK” ima svoje pravo tumačenje u knjizi “Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom”. Svesna da ne dolaze sve nevolje iz tanjira, ali isto tako duboko uverena da taj mali segment našeg života možemo kontrolisati, uređivati, doterivati po meri našeg ukusa, a sve u cilju kontrole našeg zdravlja, autorka je napravila još jednu knjižicu, nadamo se u nizu “Čarobnih kuhinja”.
Od davnina su čoveku bila poznata blagotvorna i lekovita svojstva hrane, osobito biljnog porekla, a danas nauka shvata značaj ishrane i u nastanku i u prevenciji mnogih bolesti. Hrana sa visokim udelom masnoća, rafiniranih šećera, i sa niskim sadržajem biljnih vlakana je jedan od uzroka sve učestalijeg nastanka gojaznosti, kardiovaskularnih oboljenja i dijabeta.
“Čarobna kuhinja” nudi nešto sasvim drugo: raznovrsnu, nerafiniranu, prirodnu hranu, bogatu biljnim vlaknima i nutritientima, vitaminima i mineralima. Svi obroci su dobro izbalansirani, sa idealnim odnosom belančevina, masti i ugljenih hidrata. Iako je namenjena prvenstveno osobama sa dijabetesom, to je pravilna ishrana koju mogu koristiti svi koji vode računa o svom zdravlju, kondiciji i telesnoj težini.
Spremiti jelo naoko lepo, a istovremeno i ukusno, tako da se sa zadovoljstvom prilazi stolu, predstavlja veštinu svoje vrste, a posebno ako je ta hrana namenjena osobama sa dijabetesom i ako se ima u vidu da je dijabetes stanje sa kojim osoba živi ceo život i koje ima uticaja na ceo organizam. Podržati takve osobe i napraviti kuvar za njih predstavlja uzvišeni zadatak, koji je autorka u potpunosti ispunila.
Možete da imate dijabetes, ali i dalje možete da budete u najboljoj kondiciji, da uživate u ukusnim obrocima i desertima i pri tome smajujete rizik od mnogih drugih oboljenja.
Zato ovu knjigu toplo preporučujem, prevashodno osobama sa dijabetesom, ali i svima onima koji su zainteresovani za zvoje zdravlje, da je prihvate sa onolikom ljubavlju sa kojom je za njih i napisana."
NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...