• Pregledi 152 pregleda
  • Komentari nema komentara

Glikemijski indeks – Misliti o njemu ili ne?


Glikemijski (slatki) indeks predstavlja brzinu kojom se povećava nivo šećera u krvi posle uzimanja određenih namirnica, a zavisi od količine i vrste ugljenih hidrata u njima i od količine dijetnih vlakana. Određuje se u odnosu na glukozu za koju je vrednost GI jednaka 100. Glikemijski indeks namirnica se utvrđuje eksperimentalnim putem (po određenoj metodologiji), a za gotovo jelo, ili za obrok, određuje se računskim putem.

Glikemijski indeks može biti nizak (do 55 – jogurt, mleko, skoro svo voće, skoro svo povrće, kuvani špageti, ovseno i ječmeno integralno brašno, koštunjavo voće…), srednji (56-69 – banane, kajsije, kuvana cvekla, ražano i heljdino integralno brašno…) i visok (preko 70 – lubenica, paškanat koren, beli pirinač, kukuruzno brašno…).

Da bi regulacija glikemije (nivoa šećera u krvi) bila optimalna, potrebno je kombinovati namirnice sa nižim i višim glikemijskim indeksima. Na primer: ako za doručak želite da pojedete ovsene pahuljice – čiji je GI 50, prelijte ih jogurtom čiji je GI 14. Ako pravite voćnu salatu, kombinujte voće sa srednjim GI, kao što su banana (62), ananas (62) ili kivi (52) sa voćem sa niskim GI kao što su grejpfrut (25), višnje (22) ili jagodičasto voće (jagode, maline, ribizle, kupine) čiji je GI 32.

Kada govorimo o zaslađivačima, nihov GI se, takođe, meri u odnosu na glukozu, pa tako beli šećer ima GI 68, fruktoza 23, a sorbitol (prirodni alkohol) ima GI 9.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *