Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane
Grašak

GrašakGrašak

Grašak je odličan izvor vitamina B kompleksa (B1, B2, B3, B6 i B9), koji čuvaju zdravlje kostiju, kao i vitamina C, E i A. Odličan je izvor vitamina K koji omogućava normalno zgrušavanje krvi.

Izuzetno je bogat dijetnim vlaknima, a posebno proteinima koji nastaju iz aminokiselina koje se formiraju u korenu biljke.

Grašak sadrži lecitin, prirodni emulgator koji olakšava metabolisanje masti i sprečava njihovo nakupljanje na zidovima krvnih sudova, a pozitivno utiče i na nervni sistem (stimuliše centre za memoriju, utiče na poboljšanje sna...).

Od minerala, grašak je posebno bogat gvožđem koje je neophodno za normalno stvaranje i funkcionisanje crvenih krvnih zrnaca i čiji nedostatak dovodi do anemije.
 NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...