Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Doc. dr Teodora Beljić-ŽivkovićDoc. dr Teodora Beljić-Živković

maj 2009.

"Retka su izdanja iz ove oblasti koja potiču iz sopstvenog iskustva, a ovaj kuvar je baš tako nastao. Autorka je, tražeći najbolje rešenje za ishranu svog sina, aktivnog mladića od 21 godine, sa dijabetesom tip 1, već postojeće elemente koji definišu pojedinačne namirnice, onako kako ih posmatraju dijetolozi i nutricionisti, objedinila u gotova jela zа koja je odredila  sve nutritivne podatke. Tako, pored tabela nutritivnih sastojaka pojedinačnih namirnica, recept za svako gotovo jelo sadrži sve bitne podatke o tom jelu, količinu ugljenih hidrata, broj kilokalorija, količinu proteina i masti za 100g gotovog jela, što je potpuna novina kod nas. Pored toga, u svaki recept su uključeni i podaci o glikemijskom indeksu i glikemijskom opterećenju (pojmovi koji su u svetu nastali 80-tih godina, a kod nas još uvek nisu uključeni u ishranu osoba sa dijabetesom na pravi način), kako za svaku pojedinačnu namirnicu, tako i za gotovo jelo, kao i preporuke o izboru namirnica, kombinaciji namirnica sa različitim glikemijskim indeksima, poređenje različitih namirnica u okviru iste grupe... , a sve na osnovu ličnog iskustva.

Pored toga, autorka je obratila izuzetnu pažnju i na ono estetsko i gurmansko što čini svako jelo privlačnim pokazavši, pri tom, najviši nivo razumevanja problematike ishrane svake osobe sa dijabetesom, kao i onih koji nemaju taj problem ali žele da se hrane uravnoteženo i zdravo. Nutritivni podaci o svakom jelu omogućavaju izbor količine hrane uz informaciju o tome koliko je čega uneto u okviru obroka (što omogućava vrlo precizno doziranje insulina), a da se pri tome nema osećaj uskraćenosti ni po pitanju ukusa i mirisa, a ni po pitanju izgleda onoga što je servirano.

Ako vam se čini da je ono što je autorka uradila na granici mogućeg, u pravu ste! Zato ovaj kuvar predstavlja iskorak iz dosadašnje prakse i svojevrsnu nadgradnju dosadašnjih izdanja.

I kako to obično biva sa onima koji uđu u suštinu materije koja im nije profesija, pokrenuti nekim dubokim ličnim motivom, oni svojim entuzijazmom, energijom i trudom učine čudo, savladavši u potpunosti odabranu oblast. U ovom slučaju autorka svoje praktično znanje i lično iskustvo nudi i drugima, predstavljajući zbirku svakodnevnih, običnih, kod nas nekih od najčešće pripremanih jela, od supa i čorbi, preko različitih pita, kuvanih jela i priloga, do poslastica, sve lično pripremljeno i probano!

Uvereni smo da ovo nije početnička sreća već osmišljen, istrajan i do kraja doveden ciljani napor jedne organizovane i, u materiju, upućene osobe.
Dijabetološki savez Srbije vam zato ovu knjigu preporučuje u cilju što jednostavnijeg savladavanja praktične pripreme jela, prvenstveno za ishranu osoba sa dijabetesom, a u cilju njegovog lakšeg i delotvornijeg regulisanja."
NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...