Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane
Pasulj

PasuljPasulj

Sve vrste pasulja obiluju vitaminima B kompleksa: folna kiselina (B11), tiamin (B1), piridoksin (B6), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5). Sadrže i vitamin K, a od minerala bakar, gvožđe, fosfor, mangan, magnezijum, kalcijum i cink.

Pasulj je bogat proteinima i dijetnim vlaknima, zbog kojih se sporo razgrađuje prilikom varenja, pa ne izaziva nagle skokove šećera u krvi. Ne sadrži gluten.

Crveni pasulj zauzima treće mesto na listi od sto namirnica najbogatijih antioksidansima.

Crni pasulj je bogat flavonoidima, naročito antocijaninom koji ima snažnu antioksidativnu ulogu u organizmu. Bogat je folatima, proteinima i biljnim vlaknima. Odlično se kombinuje sa žitaricama.

Pasulj kuvanjem poveća svoju masu 2.5 puta, pa mu se samim tim i nutritivni sastav promeni:ž; npr. broj ugljenih hidrata se smanji 2.5 puta u odnosu na podatke koje se mogu pronaći za svež pasulj.

 

Više o pasulju možete pogledati ovde.
 NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...