Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane
Patlidžan (plavi paradajz)

Patlidžan (plavi paradajz)Patlidžan (plavi paradajz)

Patlidžan je bogat celulozom i pektinom, dijetnim vlaknima koja su izuzetno važna za zdravlje sistema za varenje. Sadrži fitohemikaliju saponin koja poseduje antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva.

Upotreba patlidžana u ishrani savetuje se za bolju kontrolu dijabetesa tipa 2. Odličan balans visokog sadržaja vlakana i složenih ugljenih hidrata čini ga idealnim za regulaciju nivoa šećera u krvi.
Patlidžan je odličan izvor bakra, magnezijuma, mangana, fosfora, niacina i folne kiseline. U njegovoj kori se nalazi snažan antioksidant nasunin koji, prema naučnim istraživanjima i studijama, čini patlidžan uspešnim u borbi protiv holesterola.

Patlidžan potiče iz Indije gde je rastao kao divlja biljka, a u Kini se gaji od 5. veka. U Evropi se pojavio tokom 13. i 14. veka. Arapski trgovci su ga doneli na sever Afrike odakle je prenet u Španiju, a zatim i u Italiju i Francusku, gde su do 18. veka ovladali njegovim uzgojem.

 

 

 NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...