Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Prim. dr Ljiljana Surić Lambić, nefrologPrim. dr Ljiljana Surić Lambić,  nefrolog

mart 2011.

Ko god se uhvatio u koštac sa mnogobrojnim problemima koje osobe sa dijabetesom imaju, zna da to nije nimalo jednostavno. Sasvim je svejedno da li se radi o samoj osobi sa dijabetesom, njenoj porodici, prijateljima ili lekaru. Osnovni problem ovih osoba je ishrana, jer stalno mora da se vodi računa o kvalitetu i količini hrane kako se ne bi narušio pravilan rad metabolizma.

Stoga impresionira volja, trud, znanje, preciznost i razumevanje koje je autor ovog jedinstvenog kuvara preneo potencijalnim korisnicima, uštedevši im svakodnevno preračunavanje kalorija, odnosa osnovnih sastojaka i brige šta se sme a šta ne. Sve je tu u cilju da se zadovolje stroga pravila ishrane, ali istovremeno svojom lepotom ovaj kuvar budi želju za spremanjem hrane i ovu uglavnom dosadnu svakodnevnu rutinu pretvara u pravo zadovoljstvo.

Osobama sa dijabetesom, pa čak i onima koje imaju dijabetesnu nefropatiju (koja vodi manjku albumina, a kasnije zahteva redukciju proteina u ishrani), ovakav kuvar – gde su osim za ugljene hidrate izračunate i količine proteina u svakoj namirnici – znatno pomaže u odabiru hrane.

Ovaj broj posvećen je jelima sa drugih geografskih širina, omogućujući osobama sa dijabetesom da uživaju i u drugačijoj kuhinji, bezbedno i bez griže savesti.

U očekivanju novih brojeva, preporučujem ovaj broj “Čarobne kuhinje” kako osobama sa dijabetesom tako i svima koji imaju želju da učine nešto za sebe i svoje zdravlje na jednostavan i lep način.

Prijatno!



NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...