Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Prim. dr mr sc. Miodrag ĐorđevićPrim. dr mr sc. Miodrag Đorđević

februar 2010.

Pred nama je treći broj “Čarobne kuhinje”, s ljubavlju pripremljenog kuvara gospođe Violete Orešković. Nastao kao rezultat njene lične zainteresovanosti za temu dijabetesa i respektabilnog znanja, čini pomak u rešavanju problema kojim se bavi, te će još dugo biti standard za izradu sličnih kuvara u Srbiji.

Ishrana osoba sa dijabetesom se već decenijama smatra važnim delom terapije. Ali, čim se pojavila svest o značaju ishrane u lečenju dijabetesa, pojavila su se i dva klinička pristupa: jedan, koji je savetovao izbegavanje ugljenih hidrata a preporučivao ishranu belančevinama i masnoćama, i drugi, koji je savetovao izbegavanje masnoća i mesa, a preporučivao ishranu ugljenim hidratima.

Ova dva stava gotovo ciklično su se smenjivala poslednjih stotinak godina. Ishrana u kojoj se izbegavaju ugljeni hidrati, u početku se zvala “eskimska dijeta”. Nje se celog svog života pridržavala majka jednog od najznačajnijih dijabetologa svih vremena, Eliota Džoslina, dočekavši duboku starost. Ova dijeta, decenijama osporavana, kasnije nazvana Atkinsonova dijeta, vrlo je efikasna i u redukciji telesne težine ali, zbog toga što opterećuje bubrege, nije pogodna za osobe sa bubrežnim problemima. Drugi pristup, koji zagovara izbegavanje masnoća i belančevina a savetuje ishranu ugljenim hidratima, postao je popularan nakon jednog istraživanja kojim je utvrđeno da seljaci u Africi, čija ishrana sadrži vrlo malo belančevina i masnoća, imaju bolje preživljavanje i tok dijabetesa tipa 2 nego Amerikanci, pa je takva ishrana postala dominantna kod osoba sa dijabetesom.

Mediteranska ishrana se pojavljuje kao hibrid ova dva principa ishrane i dokazano je zdrava i za osobe koje imaju i za one koje nemaju dijabetes. Može se kombinovati sa ishranom koju savremeni lekari preporučuju osobama sa dijabetesom (ishrana ugljenim hidratima uz umereno konzumiranje belančevina, a izbegavanje masnoća), a može biti i dominantna u ishrani.

Osnovni rincip mediteranske kuhinje je upotreba male količine mesa, a osnovni izvor belančevina su riba i plodovi mora. Takođe, veoma je zastupljeno povrće, voće i koštunjavo voće, maslinovo ulje i umerena količina alkohola. Recepti pred nama su odličan izbor za one koji žele da slede principe mediteranske ishrane.

Kao i do sada, i ovaj broj kuvara se drži strukture koja se pokazala veoma uspešnom: uz svaki recept je dat nutricioni sastav hrane i gotovog jela, edukativna poruka i, naravno, lepa fotografija pripremljenog jela.

Dijabetološki savez Srbije i ja lično, preporučujemo ovaj kuvar.
NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...