Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Prof. dr Ljiljana M. Bajović Internista - endokrinologProf. dr Ljiljana M. Bajović Internista - endokrinolog

oktobar 2009.

"Edukacija osoba sa dijabetesom izuzetno je važna stepenica za postizanje uspeha u lečenju ove bolesti, pogotovu kada je u pitanju “pravilna ishrana”.
Godinama sam u prilici da čujem od pacijenata da je njihova ishrana “strašna dijeta”, da su uskraćeni za mnoge vrste namirnica, jela, voće, poslastice i da ih to upravo podstiče da urade suprotno. Ovo se naročito odnosi na decu i mlade u odrastanju, kada je izuzetno važno da se unose neophodne gradivne namirnice, koje se uskraćuju zbog prisustva dijabetesa čak i od strane pojedinih zdravstvenih radnika.
Tokom ove godine pojavila se lepa, ali pre svega proverena i veoma korisna publikacija “Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom”, koja apsolutno opovrgava gornje navode. Napisana je rukom i srcem autorke. Primena namirnica koje su dostupne kod nas, u svakoj sredini, koje samo treba pronaći i upotrebiti po proverenim receptima, njenom sinu omogućava odličnu glikoregulaciju. Zato je preporuka svim osobama sa dijabetesom, ali i svima onima koji žele pravilno da se hrane, da prodru u tajne ishrane, da promene postojeće nepravilne navike, da uvide da ne postoje “stroge dijete” i da samo pravilan odabir namirnica i njihovo pravilno pripremanje mogu da doprinesu boljoj kontroli dijabetesa i dovedu do zdravijeg i srećnijeg života.
Recepti iz prve brošure su provereni kroz ishranu dece i mladih sa dijabetesom u Letnjem kampu na Goču, ovog leta. Mnogi od njih bili su zbunjeni i iznenađeni kada su im servirane voćna salata, palačinke, parče torte, a nenaviknuti na mnogo vrsta povrća plašili su se da ne dobiju “visok šećer”. Otišli su sa novim saznanjima o pravilnoj ishrani i dobijenom knjižicom na poklon.
Nova brošura je nastavak prethodne, takođe edukativna, namenjena svima. U njoj su provereni recepti sa većim izborom namirnica (morski plodovi, testenine-paste, zaboravljena bundeva, a tek poslastice...). Na fotografijama je prisutan bogat kolorit, a za njim ne zaostaje ni ukus pripremljenih jela.
Ispred Saveza udruženja Srbije za borbu protiv šećerne bolesti, ali i u ime ostalih osoba sa dijabetesom u našoj zemlji, pa i onih koji nemaju dijabetes a žele pravilno da se hrane, izražavam zahvalnost autorki na donatorstvu većeg broja primeraka koji su prosleđeni na odgovarajuća mesta. Takođe izražavam ličnu zahvalnost za pokazanu nesebičnost, jer i u drugom izdanju ona na proveren, praktičan način, želi da pomogne pre svega osobama sa dijabetesom da pravilnom ishranom dobro kontrolišu i vode svoju bolest, da imaju prijatne trenutke i uživaju u životu."
NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...