Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Čorbast pasulj sa suvim mesomČorbast pasulj sa suvim mesom

Čorbast pasulj sa suvim mesom

Potrebno je

za 8 osoba

- 600g pasulja tetovca
- 230g suve dimljene juneće kobasice
- 400g svinjske kolenice
- 20g peršuna (jedna veća šaka)
- 20g lista celera (jedna veća šaka)
- 100g šargarepe (2 srednje)
- 100g korena peršuna (2 manja)
- 20g belog luka (5 do 6 čenova)
- 100g soka od paradajza “TOMATINO”
- 25g ovsenog brašna (2 supene kašike)
- so, biber, začini po ukusu
 Priprema

Pasulj tetovac potopiti u posudu sa vodom i ostaviti da prenoći. Ukoliko to niste uradili, pasulj će nabubriti i kada ga stavite u hladnu vodu, sačekate da provri i prokuvate oko jedan minut, a zatim ostavite da odstoji jedan sat.

U posudu za kuvanje staviti nabubreli pasulj, suvo meso i kobasicu, naliti vodom da ogrezne, pustiti da proključa i prokuvati 2 do 3 minuta. Tu prvu vodu prosuti, naliti 2,5l vruće vode, dodati šargarepu, koren peršuna i beli luk, a listove peršuna i celera povezati koncem u vezicu i tako spustiti u vodu pred kraj kuvanja (po završetku kuvanja izvaditi).

Ukoliko se  pasulj priprema u pretis loncu potrebno je kuvati ga 20 do 25 minuta od momenta kada počne da izlazi para, a ukoliko se priprema na tradicionalan način potrebno je najmanje jedan sat (zavisi od starosti pasulja).
Kada je kuvanje pri kraju (probati da li su zrna mekana) dodati brašno razmućeno u soku od paradajza (tako da nema grudvica) i kuvati još nekoliko minuta da se malo zgusne.

Služiti sa iseckanim komadićima kobasice i suvog mesa, ali bez kuvanog povrća, uz crni hleb I salatu.

 


 NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...