Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Musaka od patlidžanaMusaka od patlidžana

Musaka od patlidžana

Potrebno je

za 5 osoba

1 kg oljuštenog patlidžana
60 g ulja od grožđanih koštica
300 g mlevenog junećeg ili konjskog mesa
200 g crnog luka ili praziluka
40 g suvih sojinih ljuspica “Soja Vita”
150 g mleka
2 jajaPriprema

Sitno iseckati luk ili praziluk i izdinstati ga na ulju dok ne postane staklast. Dodati meso i propržiti ga, uz stalno mešanje, dok ne postane rastresito, a zatim dodati sojine ljuspice, prethodno natopljene u vodi i sve sjediniti. Začiniti po ukusu.

 

Patlidžan iseći na režnjeve, po dužini, debljine oko pola santimetra i malo ga prepeći sa obe strane na roštilju ili u tiganju bez ulja, kako bi otpustio višak tečnosti. Ukupnu količinu patlidžana podeliti na tri dela i prvi deo poslagati na dno vatrostalne činije ili pleha, da ga u potpunosti prekrije, zatim rasporediti polovinu mesa i prekriti je drugim delom patlidžana. Staviti preostalo meso, a zatim i treći, poslednji deo patlidžana.

 

Jaja umutiti sa mlekom i začinima, pa preliti musaku tako da ogrezne, a gornju površinu možete premazati sa oko 50 g jogurta kako se patlidžan ne bi prepekao i previše isušio. Staviti u rernu zagrejanu na 2500C, smanjiti na 2000C i peći oko 30−40 minuta, dok ne upije sav preliv.

 

Servirati toplo, uz svežu salatu po izboru!

 NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...