Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Punjene tikvicePunjene tikvice

Punjene tikvice

Potrebno je

za 5 osoba

- 1,7kg neočišćenih tikvica
- 300g mlevenog junećeg
   ili konjskog mesa
- 50g Basmati pirinča
- 150g paradajza (1 srednji)
- 30g ulja od grožđanih koštica
- 70g crnog uka
- 20g integralnog ovsenog brašna
- so, začini po ukusu
 Priprema

Na ulju izdinstati sitno iseckan crni luk, dodati mleveno meso i prodinstati ga zajedno sa lukom. Pirinač obariti u posoljenoj ključaloj vodi desetak minuta (da bude do pola kuvan) i pomešati ga sa mesom i lukom, posoliti i začiniti po ukusu.

Tikvice oljuštiti, preseći na pola i izdubiti, a zatim ih puniti pripremljenom smesom,  ali

ne do vrha već tako da ostane oko 2 cm praznog prostora (to će se popuniti kada pirinač nabubri). Svaku tikvicu zatvoriti komadićem paradajza.

Punjene tikvice poređati u vatrostalnu dublju posudu, sa otvorom okrenutim na gore. Zaliti ih prelivom da ogreznu i staviti u rernu zagrejanu na 250oC. Smanjiti na 200oC i peći oko 30 minuta, dok ne omeknu.

Preliv spremiti tako što ćete na malo ulja proprži brašno desetak sekundi (paziti da ne potamni) i naliti sa 7 do 8dl vode. Čim proključa, preliv sipati oko tikvica a po jednu kašiku preliva sipati u svaku tikvicu, pre nego što se zatvori paradajzom.

 


 NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...