Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Pletenica od domaćeg lisnatog testaPletenica od domaćeg lisnatog testa

Pletenica od domaćeg lisnatog testa

Potrebno je

za 6 osoba

- 4 jaja
- 300g ovsenog brašna
- 300g pšeničnog belog brašna
- 500g krem sira “ELLA” (0% m. m.)
- 100g ulja od grožđanih koštica
- 180g putera
- 300g mleka (1,6% m. m.)
- 1 sveži kvasac, 1 kašičica soliPriprema

U brašno dodati mleko, ulje, so i izmrvljen sveži kvasac. Mesiti testo dok ne počne da se odvaja od činije (može i mikserom) i podeliti ga na tri dela, od kojih se na isti način prave tri pletenice.
Trećinu testa oklagijom razvući u kvadrat debljine oko 0,5 cm (ne sme biti mnogo tanko) i ravnomerno premazati trećinom putera. Uglove kvadrata saviti prema sredini, tako da se malo preklope i da se puter nigde ne vidi. Prstima blago pritisnuti spojeve, kako se puter ne bi istiskivao na površinu, a zatim ponovo oklagijom, blago, ne pritiskajući jako, razvući testo u pravougaonik širine oko 20 cm, a visine oko 30 cm. Levu i desnu stranu pravougaonika, u širini od 7 do 8 cm zarezati nožem na trake debljine oko 2 cm (kao na crtežu).

 

Na sredinu testa staviti jednu trećinu sira umućenog sa tri jaja (posoljenog po ukusu) i rasporediti po neisečenom delu testa. Zatim od vrha preklapati levu pa desnu traku testa ukoso, ka sebi (preko sira i da im se vrhovi preklope) i formirati pletenicu. Na početku i na kraju pletenice testo saviti preko sira da pri pečenju ne bi iscureo. Premazati umućenim jajetom.

Sve tri pletenice poređati u pleh za rernu i staviti u rernu zagrejanu na 2500. Odmah smanjiti temperaturu na 2000 i peći dok pletenice ne narastu i dok korica ne porumeni.

Služiti toplo, uz jogurt!

 

 

Kada bi se u ovom receptu koristilo samo pšenično belo brašno glikemijski indeks bi bio 68. Korišćenjem ovsenog brašna glikemijski indeks se smanjuje na 49.NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...