Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane

Brokoli sa šampinjonimaBrokoli sa šampinjonima

Brokoli sa šampinjonima

Potrebno je

za 4 osobe

600 g cvetova brokolija
600 g šampinjona
60 g ulja od komine masline

        ili ulja od grožđanih koštica

        (8 supenih kašika)
so, biber, začini po ukusuPriprema

Brokoli razdvojiti na sitnije cvetiće, spustiti ga u ključalu, posoljenu vodu i kuvati 3 do 4 minuta. Vode staviti malo, na dno posude za kuvanje, tako da glavice cvetića brokolija budu iznad vode. Posudu poklopiti, pa će se dobiti efekat sličan kuvanju na pari, a brokoli će dobiti intenzivnu zelenu boju i sačuvati vredne nutritivne sastojke.

 

Šampinjonima skinuti drškice, ostaviti ih cele ukoliko su sasvim sitni, a iseći ih na polovine ili četvrtine, ukoliko su krupniji. Propržiti šampinjone na ulju, oko 5 minuta, dok ne počnu da tamne, a zatim dodati brokoli, posoliti i pobiberiti i sve lagano izmešati.

 

Služiti toplo, uz mladi sir od obranog mleka ili uz razne vrste kuvanog mesa ili mesa sa roštilja! Može se preliti Vinagret sosom što mu daje pikantan, prijatan ukus.

 NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...