Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane Čarobna kuhinja - Lakše sa dijabetesom - Za osobe koje žele zdravo da se hrane
Brokoli

BrokoliBrokoli

Brokoli sadrži, pored velike količine vitamina C i A, i kalcijum, indole koji pomažu u borbi protiv tumora, folnu kiselinu i dijetna vlakna koja pomažu regulaciju šećera u krvi.

Svež brokoli ima tamnozelene, gusto zbijene cvetove i čvrste, svetlozelene stabljike, a kuvanjem se njegova hranljivost povećava jer se oslobađa enzim koji povećava sadržaj indola.

Brokoli sadrži fitohemikalije koje sadrže sumpor, indole karbinol i sulforafan koji podstiču odbrambene sposobnosti organizma. Odličan je izvor vitamina C koji pomaže u odbrani od virusa i u detoksikaciji organizma. Izuzetno je vredan izvor vitamina i minerala - vitamina C, provitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora i kalijuma.

Brokoli se može servirati i svež, kao salata, preliven maslinovim uljem i lumunovim sokom, a posebno je dobar prilog jelima sa piletinom i ribom.

 

Više o brokoliju pogledajte ovde...NovostiNovosti

O količini voća u ishrani osoba sa dijabetesom, sa Violetom Orešković Ćurčić, autorom kuvara "Čarobna kuhinja...