• Pregledi 123 pregleda
  • Komentari nema komentara

Bobičasto voće

Slatko, kiselkasto, divnih boja,

prepuno antioksidanasa,

osvežavajuće...

Za kolače, frapee,

voćne salate...


Borovnice (Vaccinium myrtillus) sadrže flavonoid antocijan od kojeg potiče tamnoplava boja bobica. Plodovi su bogati vitaminom C, taninom, jabučnom i limunskom kiselinom. U listu ima arbutina koji ubrzava zarastanje rana.

U terapijske svrhe koriste se sveže i sušene bobice, sok i ekstrakt biljke sa 25% flavonoida, kao i sušeni list kao čajna mešavina za snižavanje povišenog šećera u krvi.

Biološki aktivne supstance biljke imaju povoljno dejstvo na lošu cirkulaciju, naročito kod proširenih vena, bolova i žarenja u nogama. Ekstrakt borovnice povećava elastičnost i čvrstoću kapilara i popravlja mikrocirkulaciju pa se savetuju osobama sa dijabetesom.

Klinička ispitivanja italijanskih naučnika potvrdila su da ekstrakt borovnice utiče i na poboljšanje vida (poboljšava prokrvljenost retine) i na taj način usporava degenerativne procese na oku kao što je katarakta (siva mrena).

 

Jagode su bogate vitaminom C, dijetnim vlaknima i folatima, kalijumom, kalcijumom, fosforom i magnezijumom, antioksidansima i polifenolima, a mali broj ugljenih hidrata i nizak glikemijski indeks čine ih idealnim voćem.

Sadržaj antioksidanasa u jagodama je sedam puta veći nego u jabukama ili bananama i dva puta veći nego u pomorandžama ili grožđu.

 

Maline

Antioksidativna aktivnost maline je za 50% veća od antioksidativne aktivnosti jagode, deset puta veća od paradajza i tri puta veća od kivija.

 

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *