• Views 1475 pregleda
  • Comments nema komentara

Zaslađivač DIAMEL

 

Ovo su razlozi zbog kojih

najviše volim da koristim

DIAMEL kao zaslađivač

u svojim receptima...


Podeli

Moje iskustvo sa ovim zaslađivačem je višegodišnje. Njegova slatkoća je praktično ista kao slatkoća belog šećera, tako da se u receptima može koristiti u istim količinama kao beli šećer. To jako pojednostavljuje preradu postojećih recepata za kolače u one pogodne za osobe sa dijabetesom.

Šta je zaslađivač DIAMEL?

Zaslađivač DIAMEL čini 50% fruktoza (voćni šećer), a 50% sorbitol (prirodni alkohol). Njegov glikemijski indeks je 16 (za fruktozu je 23, a za sorbitol 9), dok je za beli šećer to 68. Znači, Diamel 4 puta sporije podiže šećer u krvi od belog šećera.

Kalorijska vrednost je 320 kcal za 100 g, što je za 80 kcal manje nego kod belog šećera ili čiste fruktoze, pa je kao zaslađivač pogodniji i za one koji treba da vode računa i o telesnoj težini.

Nutritivni sastav (100g)

320 kilokalorija

100g ugljenih hidrata

0g proteina

0g masti

0g dijetnih vlakana

Glikemijski indeks 16

Glikemijsko opterećenje 16

Kako se DIAMEL koristi?

Ono što je impresivno je da se u pripremi kolača i ponaša isto kao beli šećer. Znači, kada mutite jaja sa Diamel-om i očekujete da budu penasto umućena, to će se zaista i dogoditi. To sa fruktozom nije moguće, prvenstveno zato što je neuporedivo slađa od šećera, pa se stavlja u mnogo manjim količinama, a onda ni struktura testa ne može da ispadne kako bi trebalo.

Jedno vreme Diamel-a nije bilo u prodavnicama, pa sam u receptima koristila kokosov šećer koji ima nešto niži glikemijski indeks od običnog šećera, iste je slatkoće kao beli šećer pa se koristi u istoj količini, a ima i divan ukus, ili smeđi šećer koji je po nutritivnom sastavu vrlo sličan belom šećeru, ali je malo “zdraviji” zbog nekoliko mikronutrijenata koje sadrži. Svakako je bogatijeg i punijeg ukusa.

Kokosov šećer ima dosta visoku cenu, pa u većim količinama, potrebnim recimo za neku tortu, može predstavljati opterećenje za kućni budžet. Ni Diamel nije jeftin, ali su njegove povoljnosti za nutritivni sastav koji dobijaju slatkiši za osobe sa dijabetesom tolike, da se svakako može reći da se isplati.

ZNAČI: Ukoliko u receptima iz mog kuvara koristite beli šećer umesto zaslađivača DIAMEL, ovo će biti razlike u nutritivnom sastavu…

Broj ugljenih hidrata će ostati isti, broj kilokalorija će biti vrlo sličan, a samo će se glikemijski indeks primetno razlikovati. Na primer kod recepta za Čokoladnu tortu bez brašna, glikemijski indeks kada je pripremite sa Diamel-om je 30, a ako je pripremite sa šećerom, onda je 55.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *