• Views 755 pregleda
  • Comments nema komentara

Pasulj, grašak, boranija, soja,

sočivo, bob...

Malo masti, obilje proteina,

Složeni ugljeni hidrati!


Podeli

Grašak je odličan izvor vitamina B kompleksa (B1, B2, B3, B6 i B9), koji čuvaju zdravlje kostiju, kao i vitamina C, E i A. Odličan je izvor vitamina K koji omogućava normalno zgrušavanje krvi.

Izuzetno je bogat dijetnim vlaknima, a posebno proteinima koji nastaju iz aminokiselina koje se formiraju u korenu biljke.

Grašak sadrži lecitin, prirodni emulgator koji olakšava metabolisanje masti i sprečava njihovo nakupljanje na zidovima krvnih sudova, a pozitivno utiče i na nervni sistem (stimuliše centre za memoriju, utiče na poboljšanje sna…).

Od minerala, grašak je posebno bogat gvožđem koje je neophodno za normalno stvaranje i funkcionisanje crvenih krvnih zrnaca i čiji nedostatak dovodi do anemije.

 

Boranija je povrće izuzetno bogato hranljivim materijama. Odličan je izvor vitamina C, B6 i vitamina K, a bogata je proteinima i dijetnim vlaknima. Boranija sadrži arginin koji deluje slično insulinu pa je zato posebno dobro došla u ishrani kojom se postiže optimalna regulacija šećera u krvi.

Postoje različite vrste boranije: uska i okrugla, široka i pljosnata, zelena, žuta, poprskana ljubičastim crticama… Treba napomenuti da zelena boranija ima osam puta više beta-karotena nego žuta.

 

Pasulj je bogat proteinima i dijetnim vlaknima, zbog kojih se sporo razgrađuje prilikom varenja, pa ne izaziva nagle skokove šećera u krvi. Ne sadrži gluten.

Sve vrste pasulja obiluju vitaminima B kompleksa: folna kiselina (B11), tiamin (B1), piridoksin (B6), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5). Sadrže i vitamin K, a od minerala bakar, gvožđe, fosfor, mangan, magnezijum, kalcijum i cink.

Crveni pasulj zauzima treće mesto na listi od sto namirnica najbogatijih antioksidansima.

Crni pasulj je bogat flavonoidima, naročito antocijaninom koji ima snažnu antioksidativnu ulogu u organizmu. Bogat je folatima, proteinima i biljnim vlaknima. Odlično se kombinuje sa žitaricama.

Pasulj kuvanjem poveća svoju masu 2.5 puta, pa mu se samim tim i nutritivni sastav promeni; npr. broj ugljenih hidrata se smanji 2.5 puta u odnosu na podatke koje se mogu pronaći za svež pasulj.

 

Sočivo ne sadrži zasićene masnoće i holesterol, a izvanredan je izvor  vlakana, i onih rastvorljivih i onih nerastvorljivih u vodi.

Rastvorljiva vlakna snižavaju nivo glukoze i holesterola u krvi, a nerastvorljiva podstiču varenje i skraćuju vreme zadržavanja hrane u probavnom traktu, pa na taj način smanjuju rizik od raka debelog creva.

Bogato je proteinima i mineralima – fosforom, magnezijumom, cinkom i gvožđem pa pomaže u sprečavanju malokrvnosti.

Visok sadržaj vitamina B kompleksa (posebno vitamina B6 i vitamina B1 – tiamina) povoljno utiče na nervni sistem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *