• Views 2352 pregleda
  • Comments nema komentara

Hrom i njegov hipoglikemijski efekat

Najviše ga ima u pivarskom

kvascu i integralnim

žitaricama!

Brokoli je prava riznica...


Podeli

Hrom se još naziva i faktorom tolerancije (podnosivosti) glukoze – GTF (Glukose Tolerance Faktor), jer sa vitaminom B3 i pojedinim aminokiselinama pravi organske komplekse što pomaže ulazak šećera u ćelije. Hrana bogata hromom, a posebno pivarski kvasac, izuzetno povoljno utiče na dobru regulaciju dijabetesa.


Najveća količina hroma nalazi se u pivarskom kvascu. Ima ga i u crnom biberu, celom zrnu žitarica, integralnom brašnu, crnom hlebu, siru, iznutricama, brokoliju i mahunarkama.


Meso ima vrlo malo hroma, bela brašna ga uopšte nemaju, a lekovito bilje predstavlja pravu riznicu hroma.

Manjak hroma u ishrani dovodi do smanjenja tolerancije na glukozu i pogoršanja dijabetesa, a to se, dešava i kod duže ishrane rafinisanim namirnicama (beli šećer, slatkiši, beli hleb, namirnice od belog brašna…). Manjak hroma se često javlja kod starijih osoba, žena u trudnoći i u periodu laktacije. Pošto hrom diže nivo energije, koriste ga i sportisti pre velikih takmičenja.
Hrom - pivarski kvasac

Pivarski (pivski) kvasac je bogat hromom i vitaminima B kompleksa (B1, B2, B5, B6, B12 i dr). Pivarski kvasac koji se koristi u ishrani vodi poreklo od gljive Saccaromiceti cerevisiae. Zove se pivarski jer se isprva koristio samo za fermentaciju u proizvodnji piva. Sadrži još i esencijalne kiseline, minerale i oligoelemente.

Preparati hroma se mogu uzimati i u obliku tableta.