• Pregledi 299 pregleda
  • Komentari nema komentara

Ishrana i dijabetes

Svetski stručnjaci smatraju

da za osobe sa dijabetesom

ne postoji zabranjena hrana,

već samo pravilno doziranje

terapije...


Savremena shvatanja tretiraju dijabetes kao poremećaj metabolizma ugljenih hidrata. Ishrana namenjena osobama sa dijabetesom podrazumeva zdrave, uravnotežene obroke, kakvi se preporučuju svima koji vode računa o svom zdravlju. Ne postoji zabranjena hrana… postoji samo pravilno doziranje insulina i lekova.

Ono što osobe sa dijabetesom razlikuje od drugih, ogleda se u tome što je, da bi pravilno dozirali insulin, neophodno da znaju šta i koliko unose u organizam u okviru obroka, a to se prvenstveno odnosi na broj i vrstu ugljenih hidrata. Znači, potrebno je da “poznaju” hranu koju jedu.

To nije nikakav bauk jer su u pitanju podaci koji se vrlo brzo i lako uče, kao što se brzo i lako uči i vizuelno sagledavanje količine hrane u tanjiru. Tako se, posle samo nekoliko merenja, vizuelno lako zapamti kako izgleda 100 g pirinča ili 100 g krompir pirea, kolika je jabuka od 150 g ili parče hleba od 40 g. Veliku pomoć predstavljaju nutritivni podaci koji se mogu pronaći na skoro svim pakovanjima različitih gotovih proizvoda, a za veliki deo uobičajenih namirnica koje se nalaze često na našoj trpezi, u ovom kuvaru su dati podaci.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *