• Views 1729 pregleda
  • Comments nema komentara

O cimetu i dijabetesu

Neizbežan dodatak sutlijašu,

voćnim salatama, kuvanom

vinu...

Ovaj aromatični prah

mnogo je više od začina!


Podeli

Cimet nije samo mirišljavi začin već može pomoći osobama sa dijabetesom tip 2 jer pojačava osetljivost na insulin i tako uravnotežuje nivo šećera u krvi. Stimuliše receptore insulina, istovremeno inhibirajući enzime koji ga inaktiviraju. Ovo dvostruko delovanje pospešuje ćelijsko korišćenje glukoze.

Istraživanje pakistanskih, američkih i švedskih naučnika, pokazalo je kako cimet može poboljšati osetljivost na glukozu kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2 (Agricultural Research Magazine, 2000; Diabetes Care journal, 2003; The American Journal of Clinical Nutrition, 2007).

Za pozitivno delovanje cimeta na organizam dovoljno je konzumirati pola čajne kašičice ovog začina na dan. Možete ga posuti po voću, staviti u supu ili varivo ili ga razmutiti u šolji jogurta.

Cimet se spominje u Bibliji i u rukopisima na sanskrtu još u trećem milenijumu pre nove ere, a prva beleška o cimetu potiče iz stare Kine. Postoji oko 250 vrsta cimeta, ali su dve vrste najzastupljenije – cejlonski i kasija.

Kasija je vrsta koja se najčešće nalazi na našem tržištu, poreklom je iz Kine, a oštre je i peckave arome i snažnog mirisa. Cejlonski cimet potiče sa Šri Lanke, svetliji je i blaže arome.

Cimet je bogat dijetnim vlaknima, od minerala sadrži znatne količine mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka. Bogat je vitaminima C, B6 i B2.

Može se koristiti i za tradicionalno konzerviranje hrane jer njegova esencijalna ulja imaju antibakterijsko dejstvo.