Dobra regulacija dijabetesa počinje samokontrolom

Šećer treba meriti više puta u toku dana, kako bi se

dobro regulisao njegov nivo

Piše: Violeta Orešković Ćurčić

Samokontrola je najznačajniji preduslov za dobru regulaciju dijabetesa i predstavlja vaše aktivno učešće u odlučivanju o sopstvenom zdravlju. To znači da sami vodite računa o svom nivou šećera u krvi, na koji utiču brojni faktori iz svakodnevnog života, prvenstveno način ishrane i fizička aktivnost.

S obzirom na to da svakodnevno sami odlučujete šta i kada jedete, da sami donosite odluke o svojim fizičkim aktivnostima i da sami uzimate svoju terapiju, dobra kontrola šećera u krvi može znatno poboljšati kvalitet vašeg života i sprečiti da se osećate bolesno i umorno, bilo kada nivo šećera u krvi raste iznad ili pada ispod normale.

Da bi se šećer u krvi držao pod kontrolom nije dovoljno jedno merenje dnevno. Samokontrola (1) znači mnogo više; to je merenje nekoliko puta dnevno, kao i vođenje dnevnika u koji ćete unositi i one vrednosti šećera u krvi koje izmerite pre i posle pojačane fizičke aktivnosti, onda kada osetite da vam je šećer nizak ili visok, kao i kada ste bolesni. 

Nemojte dozvoliti da vam česta merenja budu teška, jer je to način da dobro regulišete nivo šećera, a samim tim i da se osećate dobro i da živite potpuno normalno! Ovako sakupljeni podaci će pomoći vama i vašem lekaru da odredite koja terapija je za vas najbolja.

Dijabetes i virusi i bakterije

Šećer može znatno varirati kada ste bolesni. Iako tada dobra regulacija izgleda kao nemoguća misija, za takvo stanje postoji jednostavno objašnjenje, a razumevanje tog stanja može vam pomoći da se lakše izborite sa takvim situacijama.

Da bi se odbranio od napada virusa organizam angažuje sva raspoloživa sredstva. Za to mu je potrebno više energije nego obično, a do nje dolazi tako što zadržava veću količinu šećera u krvi. Organizam luči adrenalin, hormon koji je direktno “suprostavljen” insulinu, i tako onemogućava “spremanje” viška šećera u jetru i ostavlja ga da slobodno “pluta” u krvi kako bi bio na raspolaganju za odbranu. To je razlog zašto imate povišen šećer uvek kada ste bolesni i što povećanje doza insulina uglavnom ne dovodi do snižavanja njegovih vrednosti.

U ovakvim situacijama potrebno je češće meriti šećer, ali i prilagođavati doze insulina, kako onog brzodelujućeg, koji se uzima uz obrok, tako i onog koji “pokriva” ceo dan. Skoro uvek se te doze povećavaju, van uobičajene logike i pravila, ali to traje nekoliko dana, dok virusi ili bakterije ne istutnje svoje i dok se organizam ne odbrani i ne stabilizuje. Posle se sve vraća na uobičajen način doziranja terapije.

Iako je ovo moje objašnjenje laičko, ipak je iz dugogodišnjeg iskustva, a nadam se da će vam pomoći da bolje razumete procese koji se događaju u vašem organizmu, pa samim tim i da bolje regulišete dijabetes. Mom sinu i meni je ovakav način razmišljanja i poimanja svih tih dešavanja omogućio da razumemo dijabetes, i da ga stavimo pod dobru kontrolu.

Senzori - dijabetes i nove tehnologije

U današnje vreme sve su više dostupni senzori za merenje šećera, koji se pričvrste na kožu i mere šećer na svakih nekoliko minuta. Možete ih povezati sa aplikacijom na svom mobilnom telefonu, pa ćete, osim kontinuiranog uvida u vrednosti šećera, imati i informaciju da li šećer ima tendenciju rasta ili opadanja i što je najvažnije, alarm će vas upozoravati kada šećer dođe do granice koju vi sami odredite. Znači, ako želite da izbegnete hipoglikemije namestićete u aplikaciji da vas senzor upozori kada šećer padne na 4, pa ćete imati dovoljno vremena da nešto pojedete ili popijete kako bi se zaustavio njegov dalji pad. To je posebno korisno kada imate pojačanu fizičku aktivnost.

Moj sin redovno, nekoliko puta nedeljno, igra košarku i fudbal sa svojim prijateljima i ta ozbiljna fizička aktivnost sada zahteva mnogo manje razmišljanja i računanja nego onda kada nije nosio senzor.

Osim toga, na ovaj način svu evidenciju imate u mobilnom telefonu, pa nema potrebe za bilo kakvim pisanjem. Imate vrlo precizne grafikone pomoću kojih lako vizuelno sagledavate dnevno kretanje šećera, pa možete da ustanovite obrasce i da ispravljate greške. 

Slične mogućnosti imaju i dosadašnji aparati za merenje šećera, samo se oni baziraju na onih nekoliko podataka iz istog tolikog broja merenja šećera u toku dana. Zato je svako merenje šećera važno. 

Dobra kontrola šećera u krvi pomaže vam u sprečavanju daljih komplikacija, a brojna istraživanja pokazuju da pravilan nadzor šećera u krvi odlaže početak komplikacija i usporava one koje su se već pojavile.

Zato još jednom ponavljam… nemojte da vam bude teško da merite šećer više puta svakog dana!

 

Select your currency
EUR Euro
RSD Srpski dinar
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaPovratak u prodavnicu