Zaslađivač DIAMEL

Ovo su razlozi zbog kojih najviše volim da koristim DIAMEL kao zaslađivač u svojim receptima

Piše: Violeta Orešković Ćurčić

Moje iskustvo sa ovim zaslađivačem je višegodišnje. Njegova slatkoća je praktično ista kao slatkoća belog šećera, tako da se u receptima može koristiti u istim količinama kao beli šećer. To jako pojednostavljuje preradu postojećih recepata za kolače u one pogodne za osobe sa dijabetesom.

Prirodni zaslađivač za dijabetičare

Šta je zaslađivač DIAMEL

Zaslađivač DIAMEL čini 50% fruktoza (voćni šećer), a 50% sorbitol (prirodni alkohol). Njegov glikemijski indeks je 16 (za fruktozu je 23, a za sorbitol 9), dok je za beli šećer to 68. 

Znači, Diamel 4 puta sporije podiže šećer u krvi od belog šećera. Kalorijska vrednost je 320 kcal za 100 g, što je za 80 kcal manje nego kod belog šećera ili čiste fruktoze, pa je kao zaslađivač pogodniji i za one koji treba da vode računa i o telesnoj težini.

Nutritivni sastav (100g)

320 kilokalorija

100 g ugljenih hidrata

0 g proteina

0 g masti

0 g dijetnih vlakana

Glikemijski indeks 16

Glikemijsko opterećenje 16

Kako se DIAMEL koristi?

Ono što je izuzetno važno je da se u pripremi kolača ovaj zaslađivač ponaša isto kao beli šećer što praktično znači da kada mutite jaja sa Diamel-om i očekujete da budu penasto umućena, to će se zaista i dogoditi. To sa fruktozom nije moguće, prvenstveno zato što je neuporedivo slađa od šećera, pa se stavlja u mnogo manjim količinama, a onda ni struktura testa ne može da ispadne kako bi trebalo.

Jedno vreme Diamel-a nije bilo u prodavnicama, pa sam u receptima koristila kokosov šećer koji ima nešto niži glikemijski indeks od običnog šećera, iste je slatkoće kao beli šećer pa se koristi u istoj količini, a ima i divan ukus. 

Koristila sam i smeđi šećer koji je po nutritivnom sastavu vrlo sličan belom šećeru, ali je malo “zdraviji” zbog nekoliko mikronutrijenata koje sadrži. Svakako je bogatijeg i punijeg ukusa.

Kokosov šećer ima dosta visoku cenu, pa u većim količinama, potrebnim recimo za neku tortu, može predstavljati opterećenje za kućni budžet. Ni Diamel nije jeftin, ali su njegove povoljnosti za nutritivni sastav koji dobijaju slatkiši za osobe sa dijabetesom tolike, da se svakako može reći da se isplati.

Znači...

Ukoliko u receptima iz mog kuvara koristite beli šećer umesto zaslađivača DIAMEL, ovo će biti razlike u nutritivnom sastavu… Broj ugljenih hidrata će ostati isti, broj kilokalorija će biti vrlo sličan, ali će se glikemijski indeks primetno razlikovati. 

Na primer, kod recepta za Čokoladnu tortu sa lešnicima, glikemijski indeks kada je pripremite sa Diamel-om je 30, a ako je pripremite sa belim šećerom biće 55. Parče torte sa belim šećerom će skoro duplo brže podići šećer u krvi nego parče iste torte, napravljene sa Diamel-om.

Zaključak, naravno, izvucite sami…

Čokoladna torta sa lešnicima (bez brašna)

 

 

Select your currency
EUR Euro
RSD Srpski dinar
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaPovratak u prodavnicu