Hrom i njegov hipoglikemijski efekat

Hrom ne može zameniti insulin, ali insulin je

neefikasan bez hroma

Piše: Violeta Orešković Ćurčić

Hrom je esencijalni mineral koji je telu potreban u tragovima. Prirodno je prisutan u širokom spektru namirnica, ali samo u malim količinama, a dostupan je i kao dodatak. Hrom pojačava delovanje hormona insulina.  Takođe je uključen u razgradnju i apsorpciju ugljenih hidrata, proteina i masti. Vitamin B3 (niacin) i vitamin C pomažu u poboljšanju apsorpcije hroma.(1)

Naziva se još i faktorom tolerancije (podnosivosti) glukoze – GTF (Glukose Tolerance Faktor), jer sa vitaminom B3 i pojedinim aminokiselinama pravi organske komplekse, što pomaže ulazak šećera u ćelije. Hrana bogata hromom, a posebno pivarski kvasac, izuzetno povoljno utiče na dobru regulaciju dijabetesa. (2)

Hrom u ishrani dijabetičara

Manjak hroma u ishrani dovodi do smanjenja tolerancije na glukozu i pogoršanja dijabetesa, a to se, dešava i kod duže ishrane rafinisanim namirnicama (beli šećer, slatkiši, beli hleb, namirnice od belog brašna…). Manjak hroma se često javlja kod starijih osoba, žena u trudnoći i u periodu laktacije. Pošto hrom diže nivo energije, koriste ga i sportisti pre velikih takmičenja.

Gde sve ima hroma?

Najveća količina hroma nalazi se u pivarskom kvascu. Ima ga i u crnom biberu, celom zrnu žitarica, integralnom brašnu, crnom hlebu, siru, iznutricama, brokoliju, krompiru i mahunarkama. Od voća ga imaju jabuke i banane, a ima ga i u ribi, žumancetu i kafi.

Meso ima vrlo malo hroma, bela brašna ga uopšte nemaju, a lekovito bilje predstavlja njegovu pravu riznicu.

Začinsko bilje bogato hromom za ishranu dijabetičara

Pivarski (pivski) kvasac je bogat hromom i vitaminima B kompleksa (B1, B2, B5, B6, B12 i dr). Onaj koji se koristi u ishrani vodi poreklo od gljive Saccaromiceti cerevisiae. Zove se pivarski jer se isprva koristio samo za fermentaciju u proizvodnji piva. Sadrži još i esencijalne kiseline, minerale i oligoelemente.

Savet Beogradskog udruženja za borbu protiv dijabetesa “Plavi krug” je da “Mesec dana uzimate tri kašike pivarskog kvasca dnevno ili tablete hroma (trovalentnog) dve do tri dnevno. To će vam sigurno značajno poboljšati regulaciju šećerne bolesti, čak i ako ste na insulinu. Smatra se da aktivni oblik hroma sa insulinom postiže veću biološku vrednost i iskoristivost. … Hrom ne može zameniti insulin, ali insulin je neefikasan bez hroma.(2)

Iako je u hrani prisutan samo u malim količinama, hrom je jedan od najčešćih elemenata u zemljinoj kori i morskoj vodi.

Hrom u pivarskom kvascu dijabetes

Hrom postoji u dva glavna oblika: trovalentni i heksavalentni hrom. Trovalentni hrom je tip koji se nalazi u hrani i suplementima i nije toksičan. Heksavalentni hrom se nalazi u industrijskom zagađenju i toksičan je i kancerogen kada se udiše, a simptomi posledica njegove toksičnosti uključuju dermatitis, čireve na koži i oštećenje bubrega i jetre.

Preparati hroma se mogu uzimati i u obliku tableta.

Select your currency
EUR Euro
RSD Srpski dinar
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaPovratak u prodavnicu