• Pregledi 1485 pregleda
  • Komentari nema komentara

Vreme je za DUNJE!

Žute, mirišljave,

pomalo opore,

skupljaju usta...

Stigla je jesen!!!


Nekada su ih naše bake držale poređane na ormarima, a sobe su mirisale njihovim opojnim mirisom. Sećam se da nikada nisam mogla da ih dohvatim, čak ni kada sam se propinjala na vrhove svojih dečijih prstića. A onda bi baka skuvala kompot i miris dunja i cimeta bi ušao u trku sa čokoladicama i eurokremom…

Kažu da postoje ženske i muške dunje. One ženske su okrugle, slađe i mekše, dok su one muške u gornjem delu malo izdužene, imaju izraženija ispupčenja i zovu ih “dunjci”. Oporije su i tvrđe.

Nikad nisam uspela da ih “klasifikujem”. U svoj svojoj nesavršenosti toliko su različite da ne možete naći dve slične… Uvek u njima ima rupica, bubica, crvića… a na njima pegica, flekica, kvrgica… Ali sve, baš sve, mirišu!

Odakle nam dunje dolaze?

Smatra se da dunja vodi poreklo iz Jugozapadne Azije i sa Mediterana. Bila je popularna kod starih Grka, a u grčkoj mitologiji bila je simbol ljubavi i plodnosti. Od davnina se koristi za ublažavanje problema sa varenjem i digestivnim traktom (1, 2).

Stari Rimljani su koristili eterična ulja iz koštice dunje za pravljenje parfema, a i Francuzi je već stotinama godina koriste i u kuhinji i u kozmetičke svrhe.

Šta u njima ima?

Dunja je bogata vitaminom C, a od minerala sadrži kalijum, natrijum, cink, gvožđe, bakar i mangan. Obiluje rastvorljivim dijetnim vlaknima (pektinom), pa je pogodna za pravljenje džemova, a sadrži i beta-karoten.

Nutritivni sastav (100 g)

57 kilokalorija

14 g ugljenih hidrata 

0 g proteina

0 g masti

1 g dijetnih vlakana 

Glikemijski indeks 35

Glikemijsko opterećenje 4.9

Šta se od njih može napraviti?

Uvek možete pripremiti Kompot od dunja. To je najbrže i najlakše, a tako nestaje ona dunjina oporost koja mnogima smeta. Možete je kombinovati sa kruškama ili jabukama (sve, inače, pripadaju porodici Rosaceae, kao i breskva i šljiva (3)) .

Kompot od dunja za dijabetičare, recept za osobe sa dijabetesom, Čarobna kuhinja

Kotonjada je italijanski dezert, ustvari pasta od dunja, a recept za ovu poslasticu možete pronaći u kuvarima “Ukusi Mediterana 2” i “100 recepata 5

Dunje možete iseći na deblje kriške, poređati u pleh na papir za pečenje podmazan sa malo putera, posuti cimetom i ispeći u rerni (peći oko 30 minuta). Tako pečene ih možete poprskati medom (tada morate uračunati dodatne ugljene hidrate) i seckanim orasima, ili tečnim zaslađivačem po ukusu. 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.