• Pregleda 2555 pregleda
  • Komentara nema komentara

O maslinama i maslinovom ulju...

Nezaobilazni sastojci

Mediteranske i mnogih drugih

zdravih kuhinja!


Masline su odličan izvor mononezasićenih masnih kiselina i dobar izvor vitamina E. Oko 75% ukupnih masti čini oleinska kiselina, za koju se pokazalo da smanjuje nivo holesterola. Masline sadrže i brojne aktivne fitonutrijente, kao što su polifenoli i flavonoidi, koji imaju protivupalna svojstva.

Zbog visokog procenta masti, maslina je dobila ime po latinskoj reči olea, što znači ulje. Bila je poznata još pre 7.000 godina pre nove ere, a poreklom je sa Krita. Ubrzo se proširila u Egipat, Grčku, Palestinu i Malu Aziju.
Maslina se spominje u Bibliji više od hiljadu puta, golubica koja se posle potopa vratila na Nojevu barku u kljunu je nosila maslinovu grančicu kao simbol pomirenja Boga i ljudi. Opisana je u delima drevne egipatske civilizacije, a veliku ulogu imala je i u grčkoj mitologiji, gde se spominje da je maslina nastala kada je boginja Atina, u nadmetanju sa Posejdonom, bacila kap vode na stenu, na kojoj je zatim izrasla maslina. Simbol je čvrstine, otpornosti i snage.

Maslinovo ulje je bogato karotenoidima i hlorofilom koji mu daju antioksidativna svojstva i sprečavaju užegnuće ulja. Bogato je vitaminom E, fenolima i polifenolima i nezasićenim masnim kiselinama – oleinskom, linolnom i linolenskom. Povoljno utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema, a ima i protivupalna svojstva.