• Pregleda 1045 pregleda
  • Komentara nema komentara

Sastavljeno uglavnom

od vode, lisnato povrće

je nezamjenjiv izvor

minerala, vitamina

i vlakana!


Blitva sadrži mnoge vitamine (C, E, A, B6, …) i minerale (bakar, mangan, cink, gvožđe…), u manjim količinama, a bogata je i dijetnim vlaknima. U značajnijim količinama sadrži vitamin K koji utiče na čvrstinu kostiju.

Blitva je i dobar izvor beta-karotena (provitamin vitamina A) koji se u organizmu pretvara u vitamin A, značajan za zaštitu vida i za zdravlje kože i sluzokože. Značajno je što se ni beta-karoten ni vitamin A ne uništavaju kuvanjem. Dobar je diuretik i veoma je korisna za povećanje imuniteta.

Zapisi o blitvi mogu se naći još u VIII veku pre nove ere, na vavilonskim glinenim pločicama, a u IV veku pre nove ere o njoj je pisao i Aristotel. Stari Rimljani su je izuzetno cenili zbog njenih lekovitih svojstava.

 

Spanać je veoma dobar izvor folata, vitamina iz B grupe, izvanredan izvor vitamina C i beta karotina, važnih antioksidanasa koji imaju ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala u organizmu, važan je izvor i vitamina K. Jedna šolja kuvanog spanaća osigurava tri puta više vitamina A od dnevnih potreba organizma. Spanać štiti od kancerogenih i kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, bolesti očiju. Dobar je izvor magnezijuma koji igra važnu ulogu u održanju normalnog krvnog pritiska.

Odličan je izvor luteina, karotenoida za koji su brojne studije potvrdile ulogu u zaštiti od bolesti očiju. S obzirom da je, kao i drugi karotenoidi, lutein topiv u mastima, za najbolji učinak najbolje je spanać začiniti maslinovim uljem.

 

Zelena salata sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum,  vitamin C, provitamin A, vitamin E, vitamine B grupe i niacin. U spoljašnjim listovima zelene salate ima dvostruko više vitamina C nego u unutrašnjim. Zeleni listovi salate su bogati hlorofilom, koji obnavlja ćelije, a sastojak laktium (sličan opijumu) deluje veoma umirujuće, i potpuno je bezopasan.

 

Kelj sadrži glukozinolate, organosumporne komponente koje su važne u prevenciji raznih vrsta tumora, karotenoide koji, između ostalog, štite oči od štetnog sunčevog zračenja i jačaju imuni sistem, a obiluje i dijetnim vlaknima, posebno nerastvorljivim, celulozom i hemicelulozom, koja usporavaju varenje i daju osećaj sitosti.

Svež kelj možete kupiti na pijaci preko cele godine, a vrhunac sezone je od kasne jeseni do ranog proleća.