• Pregledi 179 pregleda

Zdrava ishrana počinje sa doručkom

Doručak za novinare u restoranu Đardino, 14. 11. 2014.

 

Uspešna saradnja beogradskog udruženja za borbu protiv dijabetesa

“Plavi krug” i “Čarobne kuhinje”

 

PLAVI KRUG je i ove godine obeležio Svetski dan dijabetesa, 14. novembar, mnoštvom aktivnosti u glavnom gradu. Dan je započet “Zdravim doručkom”, što je i jedan od slogana ovogodišnjeg Svetskog dana dijabetesa, organizujući radni doručak za medije u prijatnom ambijentu kafića Giardino. Na doručku je predstavljen rad udruženja, aktivnosti koje su sprovedene od samog osnivanja, obeležavanje ”najslađeg” dana u godini kao i predstavljanje projekta ”Zdrava ishrana počinje doručkom.”

Novinarima su ponuđena tri različita menija za doručak, a svi su pripremljeni po receptima iz kuvara “Čarobna kuhinja – Lakše sa dijabetesom, autorke Violete Orešković. Za svako jelo dat je nutritivni sastav, pa su predstavnici medija mogli da sagledaju koliko u onome što su pojeli u okviru obroka ima kilokalorija, ugljenih hidrata, proteina…

Doručku su, pored medija, prisustvovali i aktivisti, koji su detaljnije objasnili novinarima kako izgleda jedan svakodnevni dan osobe sa dijabetesom, kako se hranimo, vodimo samokontrolu dijabetesa i kako sve to usklađujemo sa terapijom koju uzimamo.

Učesnici radnog doručka imali su priliku da čuju sve o ovim temama od Akademika profesora dr Nebojše Lalića, dekana Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Bojane Marković, predsednika Udruženja ”Plavi krug” i Stele Prgomelje, podpredsednika Dijabetološkog saveza Srbije.