• Pregledi 5088 pregleda
  • Komentari nema komentara

Patlidžan ili plavi paradajz?

I jedno i drugo!

Patlidžan je rođak paradajza,

oba spadaju u voće i...

pripadaju bobicama!


 Patlidžan potiče iz Indije gde je rastao kao divlja biljka, a u Kini se gaji od 5. veka. U Evropi se pojavio tokom 13. i 14. veka. Arapski trgovci su ga doneli na sever Afrike odakle je prenet u Španiju, a zatim i u Italiju i Francusku, a od 16. veka se pojavio i u našim krajevima.

Najviše se priprema u mediteranskim zemljama, posebno u Turskoj gde postoji više od 100 različitih recepata.

Patlidžan možete kuvati, dinstati, peći na roštilju ili u rerni, možete ga marinirati ili od njega napraviti ukusan namaz!

Možete ga puniti, rolovati ili od njega napraviti ukusne sendviče!

Svež patlidžan je tamnoljubičaste boje, glatke i sjajne kore, i bez oštećenja (fleka i rupica). Patlidžan se može koristiti i sa korom, ukoliko recept tako zahteva, ali ga tada treba dobro oprati.

Bogat je celulozom i pektinom, dijetnim vlaknima koja su izuzetno važna za zdravlje sistema za varenje. Sadrži fitohemikaliju saponin koja poseduje antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva.

Patlidžan je odličan izvor bakra, magnezijuma, mangana, fosfora, niacina i folne kiseline. U njegovoj kori se nalazi snažan antioksidant nasunin koji, prema naučnim istraživanjima i studijama, čini patlidžan uspešnim u borbi protiv holesterola.

Patlidžan ilustracija

NUTRITIVNI SASTAV (100 g)

Kilokalorije 16

Ugljeni hidrati 2.9 g

Proteini 1.1 g

Masti 0.1 g

Dijetna vlakna 3.2 g

Glikemijski indeks 20

Glikemijsko opterećenje 0.6

Upotreba patlidžana u ishrani savetuje se za bolju kontrolu dijabetesa tipa 2.

Odličan balans visokog sadržaja vlakana i složenih ugljenih hidrata čini ga idealnim za regulaciju nivoa šećera u krvi.

 

Kod nas se patlidžan najčešće koristi za pripremu musake, a recept za moju Musaku od patlidžana možete pronaći u kuvaru “Čarobna kuhinja – 100 recepata 1”, a u kuvaru “Čarobna kuhinja – 100 recepata 3” možete pronaći recept za interesantni Patlidžan sa pesto sosom.

Da bi se iz patlidžana izvukla gorčina treba ga iseći na kolutove ili uzdužne kriške, posoliti i ostaviti da odstoji 30-tak minuta. Zatim ga isprati hladnom vodom i osušiti papirnim ubrusom. Na taj način se odstranjuje i vlaga, pa patlidžan prilikom pripreme upija manju količinu masnoće.